Als website upgrader mag ik vaak WordPress websites ‘afbouwen’ of aanpassen voor interessante MKB klanten. Daarmee ben ik eigenlijk aan het doen wat ik als kind al leuk vond; namelijk bouwen en puzzelen. Ik bouwde graag huisjes van Lego en vroeg puzzels aan Sinterklaas, hoe groter hoe beter. Nu kan ik lekker websites  upgraden door te puzzelen met de website puzzelstukjes van prefab WordPress templates.

Vijftien  jaar geleden kon dat nog niet. Toen moest iedere website van scratch af aan gebouwd worden op basis van een uniek, schitterend design van een grafisch ontwerper. Vervolgens moest elke pagina dan bijna afzonderlijk geprogrammeerd worden in HTML door de websitebouwer, als je geluk had met een module om de tekst aan te passen. Het andere uiterste was ‘het buurmeisje’ of ‘dat neefje’ dat ook websites voor je kon bouwen. Dat kostte niets, maar was ook niets. Hoe anders is dat nu…

Kiezen uit een snoepwinkel van prefab WordPress websites

Tegenwoordig biedt WordPress uitkomst voor het MKB. Het is een standaard content management systeem op basis waarvan overal ter wereld slimme mensen allerlei voorbeeld-websites bouwen. Uitgebreide voorbeelden voor elk mogelijk type bedrijf of organisatie. Net als met een prefab huis of kantoor dat je uitzoekt. Daar komt ook bijna geen architect meer aan te pas (en is dus goedkoper). Vaak blader ik voor de klant de vele online template catalogi zoals die van Themeforest of Studiopress door en kies een paar sjabloon opties. Soms overleg ik nog even met mijn communicatie collega Els van Westrienen van WhatEls voor een second opinion. De uiteindelijke keuze is aan de opdrachtgever. Maar voor ik kan gaan puzzelen, moet er grondwerk worden verricht door andere specialisten…

Websitebouwer nodig voor grondwerk en beveiliging

Voor het technische grondwerk blijft altijd eerst een echte websitebouwer nodig die een veilige plek op een server regelt en de template kan downloaden en installeren, compleet met alle voorbeeld puzzelstukjes waar de klant voor gekozen heeft. Ik zie dat altijd als het bouwrijp maken van de grond en het dan in één keer neerzetten van het gekozen prefab huis waar je voor gekozen hebt. De website bouwer regelt het liefste gelijk ook de hosting (de erfpacht) van de website in combinatie met het technische onderhoud en de beveiliging. WordPress bestaat uit software bouwstenen die continu door de ontwikkelaars worden verbeterd. Net als de noodzaak van het schilderen van de houten kozijnen en het hekwerk om je huis om vocht en andere indringers geen kans te geven, moeten ook de updates van de software goed bijgehouden worden. Ook daarvoor vertrouw ik op de goede zorgen van de websitebouwers waar ik mee werk, zoals AeMotion en Bronwasser Websites.

Content management: Het afbouwen kan beginnen

Binnen elke gekozen prefab website zijn aanpassingen mogelijk, met variaties in de homepage (voorgevel), indeling (navigatie), kleurstelling (huisstijl), hoogte & diepte (hoeveelheid pagina’s). Dat is waar ik als website upgrader in mijn element ben, het puzzelen kan beginnen. Ik ga dan aan de slag met de inrichting. Als eerste met het eventueel op maat maken en plaatsen van de meubels (de eventueel herschreven teksten). Daarna met het behang en de kunst aan de muur (foto sliders, foto’s, filmpjes, etc). In de praktijk geldt heel vaak dat je het eerst moet zien. En uiteraard kun je dan nog veranderingen in aanbrengen. Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om er alsnog voor de finishing touches een echte binnenhuisarchitect bij te halen. Zo’n grafisch ontwerper als Bart Stroes die echt alles precies kloppend maakt. Altijd fijn om mee samen te werken.

SEO: Plattegrond en routebeschrijving

Als uitvoerende (onder)aannemer en manusje van alles, zorg ik ook voor de logistiek en vindbaarheid (SEO). Voor zoekmachines en mensen die googelen, zorg ik ervoor dat er een goed SEO pad ligt naar de voordeur (homepage). Maar ook dat de plattegrond van het huis duidelijk is (sitemap). Belangrijk is dat op de deuren van alle kamers staat wat voor kamer het is (goede pagina titels) en wat je er gaat aantreffen (SEO meta descriptions). Zo regelen we dat bezoekers ook gerust via de achterdeur binnen mogen komen.

Website online: de oplevering en officiële opening

Als alles klaar is, wordt de website live gezet door de websitebouwer, die moet tenslotte de ‘sleutel’ afgeven. Als het goed is kan het toevoegen van nieuwe teksten en plaatjes nu zelf gedaan worden door de nieuwe eigenaar. Een mooi moment voor alle partijen om bij stil te staan, terug te kijken en vooruit te kijken. Altijd een leuk moment dat gevierd mag worden. In principe is dan mijn werk gedaan. Het afbouwen is klaar, de puzzel is af! Op naar de volgende puzzel…

Bron: Monique van Dam | www.marketingenergy.nl/prefab-wordpress-websites-afbouwen/

Meer weten over prefab websites?

Wil je meer weten over prefab websites en of die voor jou of jouw organisatie interessant zouden kunnen zijn? Of wil je gelijk een offerte? Neem dan gerust contact met mij op via 06-28650858.