Het is (ook voor Google) steeds belangrijker om het mobiele bezoekers naar de zin te maken. Google geeft websites die rekening houden met mobiele gebruikers steeds meer voorrang in de ranking. Hou jij er al rekening mee?

Nog geen jaar geleden zocht ik voor een aantal klanten uit hoeveel van hun website bezoekers de website bekeken vanaf hun smartphone of tablet. Dat was toen gemiddeld nog geen 10%. Inmiddels is dat bij mijn klanten veelal al verhoogd. En wereldwijd heeft Google geconstateerd dat meer dan 50% van ALLE zoekopdrachten mobiel wordt gedaan, dus via tablet of smartphone. Echt iets om rekening mee te houden dus. Google heeft aangekondigd vanaf begin 2017 te gaan werken met twee rankings, eentje voor mobiel en eentje voor desktop. In het kader van Mobile First.

Wat is belangrijk voor je mobiele bezoekers?

Omdat je zelf ongetwijfeld ook een smartphone gebruikt, zijn het misschien een paar inkoppertjes. Toch zijn de volgende tips goed om te onthouden om je mobiele bezoekers en Google tevreden te houden.

1. De tekst moet goed leesbaar zijn op de telefoon

Mobiele bezoekers zijn steeds belangrijker. Maak het ze makkelijk!Zorg dat je website responsive is, dus gemakkelijk leesbaar is op de mobiele telefoon of tablet van je bezoekers. Goed leesbare lettergrootte, niet hoeven scrollen, etc. Bij nieuwe website sjablonen gaat dat meestal automatisch. Maar er zijn ook andere technische mogelijkheden.

2. De pagina’s moeten snel laden

Mobiele bezoekers zijn steeds belangrijker. Maak het ze makkelijk!Als je op je mobiel een website opent, wil je nog sneller resultaat zien dan op je laptop. Dat geldt dus ook voor jouw eigen mobiele bezoekers. Vaak kun je voor mobiel een kleiner plaatje toevoegen aan je pagina. Bekijk die mogelijkheden samen met je bouwer. En test je eigen website maar eens uit of vraag een bekende om de gebruikservaring te testen. Google heeft ook een tool om de laadtijd van je homepage te testen en te beoordelen.

Google wil graag dat het bovenste stuk van je homepage (above the fold) in één seconde laadt, de rest mag ietsje langer duren, maar niet veel. Oeps, voor mijzelf ook nog werk aan de winkel de komende week.

3. Er mogen geen storende popups verschijnen

Mobiele bezoekers zijn steeds belangrijker. Maak het ze makkelijk!In een interessant artikel van de Internet Marketing Universiteit las ik dat Google vanaf 10 januari 2017 extra streng wordt op mobiele gebruikersvriendelijkheid. Specifiek wordt aangegeven dat pop-ups die verschijnen als je een website op je mobiel aan het kijken bent opdringerig zijn en niet bijdragen aan een positieve zoekervaring.

Pagina’s die opdringerige popups laten zien geven een slechtere ervaring aan gebruikers dan pagina’s waar content direct toegankelijk is. Dit kan problematisch zijn op mobiele apparaten waar schermen vaak kleiner zijn. Om de mobiele zoekervaring te verbeteren, is het vanaf 10 januari 2017 mogelijk dat pagina’s die content niet gemakkelijk toegankelijk minder hoog zullen gaan ranken.

Bron: Google Webmaster Central Blog

Conclusie

Je mobiele bezoekers worden steeds belangrijker en verwachten van jou een prettige leeservaring op hun tablet of smartphone. Heb je nog geen pop-ups om een e-book aan te prijzen, dan is punt drie nu minder belangrijk. Maar ga je dat wel doen, laat die dan alleen bij desktop gebruikers verschijnen. Bij sommige plug-ins voor pop-ups kun je dat blijkbaar heel makkelijk instellen. Wat betreft het verbeteren van de snelheid, heb ik zelf mijn websitebouwer ingeschakeld. Dat werkt wel zo snel. En waarschijnlijk bij jou ook.

Kan ik je ergens mee helpen?

Heb je vragen over SEO of kan ik helpen met content creatie, laat het dan vooral even weten!

 

 

Bron: www.marketingenergy.nl